Wsparcie klienta

Porady - Projektowanie kuchni

Zaplanowanie stref w kuchni

 

WYBÓR UKŁADU MEBLI – STREFY W KUCHNI 

Układ jednorzędowy

kuchnia_jenorzedowa

Najprostszy i najmniej ergonomiczny układ ze względu na znaczne wydłużenie drogi, jaką trzeba pokonać pomiędzy poszczególnymi strefami. 

Układ w kształcie litery L

WFM_KUCHNIE_KUCHNIA_L

Podobnie jak kuchnia jednorzędowa ten układ wymaga pokonywania stosunkowo długich odcinków pomiędzy strefami, co znacznie wydłuża czas pracy. 

Układ dwurzędowy

WFM_KUCHNIE_kuchnia_dwurzedowa

Układ prosty, ale zapewniający dobrą komunikację w obrębie pomieszczenia ze względu na bliskość wszystkich stref pracy w kuchni, bardziej korzystny niż w poprzednich dwóch układach.

Układ w kształcie litery U

WFM_KUCHNIE

Bardzo korzystny układ ze względu na maksymalne wykorzystanie powierzchni pomieszczenia oraz bliskość stref względem siebie.

Układ w kształcie litery G

WFM_KUCHNIE

Również korzystny układ, aczkolwiek najlepiej sprawdza się w pomieszczeniach dużych, kształtem zbliżonym do kwadratu. W większych pomieszczeniach można również zastosować tu wyspę.

Układ z wyspą

WFM_KUCHNIE_wyspa

Kuchnia z wyspą sprawdza się idealnie w przestrzeni dziennej połączonej z kuchenną. Optycznie wydziela ona kuchnię, nie ujmując przestrzeni otwartemu układowi mieszkania. Dzięki integracji kuchni z salonem osoba pracująca w kuchni ma kontakt z pozostałymi domownikami. Kuchnia staje się centrum życia rodzinnego.

 

Wyspa kuchenna w centrum – dodatkowe atuty takiego rozwiązania

Kuchnia kojarzona jest z przyjemnością oraz jakością życia. Dla znacznej większości społeczeństwa kuchnia jest już w tej chwili częścią salonu. Jeśli klient życzy sobie przejścia do części mieszkalnej lub istnieje taka techniczna możliwość, wstawienie wyspy kuchennej jest dziś już standardem. Dzięki temu gotowanie znajduje się w centrum umożliwiając wspólną pracę z rodziną i przyjaciółmi oraz kontakt wzrokowy ze wszystkimi obecnymi. Zapotrzebowanie przestrzenne na wyspę nie jest większe niż w przypadku układu w kształcie litery U, ponieważ wyspa, ewentualnie półwysep, zastępuje ścianę dzielącą kuchnię od salonu i służyć może dodatkowo za barek czy miejsce na przekąski.

     

ZAPLANOWANIE STREF W KUCHNI 

Cała filozofia projektowania przestrzeni kuchennej opiera się na zdefiniowanym w latach 50 -tych na Uniwersytecie Cornella w USA trójkącie roboczym. Zasada trójkąta roboczego polega na przyporządkowaniu sprzętów do wierzchołka trójkąta. Głównymi elementami wyposażenia kuchni są lodówka, zlewozmywak i kuchenka.

Aby kuchnia była funkcjonalna odległości pomiędzy urządzeniami w trójkącie kuchennym nie powinny przekraczać:

  • od lodówki do zlewozmywaka 120 – 210 cm
  • od zlewozmywaka do pieca 120 – 210 cm
  • od lodówki do pieca 120 – 270 cm

 

 



     

 

STREFY KUCHNI WRAZ Z LISTĄ NIEZBĘDNYCH ELEMENTÓW

Wyróżniamy 5 stref:

  • zapasów
  • przechowywania
  • zmywania
  • przygotowania
  • gotowania

Prawidłowe ustawienie stref skraca do minimum odcinki pokonywane codziennie przez użytkowników kuchni.

Ponadto właściwe przyporządkowanie szafek do zdefiniowanych stref i ustawienie ich w prawidłowej kolejności oraz odpowiednie przypisanie artykułów do poszczególnych szafek zdecydowanie poprawia komfort pracy.do poszczególnych szafek zdecydowanie poprawia komfort pracy.

 

 

Strefa zapasów: 

W tej strefie powinny się znaleźć zapasy żywności, zarówno te, które nie wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych, jak i te, które muszą być przechowywane w lodówce. Stąd niezbędnymi sprzętami w tym obszarze są lodówka, zamrażarka oraz szafa spiżarniana. 

Strefa przechowywania:

Do tej strefy należą przedmioty użytku codziennego jak zastawa stołowa, tj. szkło, porcelana, sztućce, wszelkiego rodzaju pojemniki na  żywność.

W kwestii szafek w strefie przechowywania zaleca się wykorzystanie szafek wiszących na szkło (szklanki, kieliszki), zastawę kawową, szafki dolne na zastawę obiadową codzienną oraz świąteczną, szuflady na drobiazgi oraz blat do wstępnej obróbki żywności. 

Strefa zmywania:

Zwana również strefą mokrą, w której powinien znajdywać się zlewozmywak, zmywarka, miejsce na suszenie naczyń oraz przechowywanie detergentów oraz składowanie i segregowanie śmieci.

W tym miejscu idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju sortowniki śmieci w szafce pod zlewozmywak, szuflada lub cargo na środki czystości oraz maty antywodne do szafki zlewozmywakowej.

Strefa przygotowania: 

Serce kuchni. Strefa ta powinna zająć miejsce najbardziej centralne. Jako główny obszar pracy w kuchni w tej strefie powinien się znaleźć główny blat roboczy oraz dostęp do wszystkich niezbędnych narzędzi kuchennych, potrzebnych do przygotowywania posiłków, m.in. desek do krojenia, sztućców roboczych, noży, misek, często wykorzystywanych produktów żywnościowych jak przyprawy czy też olej oraz drobnego sprzętu jak robot kuchenny.

Najlepiej w tej strefie sprawdzają się szafki z szufladami oraz podziałami wewnętrznymi, które pozwalają zachować ład i porządek. Niezbędne są tu szuflady na sztućce robocze, szuflada na przyprawy, szuflada na najczęściej wykorzystywane artykuły spożywcze (sól, cukier, kawa, herbata, ocet, olej), szafka z gniazdem elektrycznym w celu podłączenia ekspresu do kawy i czajnika bezprzewodowego, oświetlenie blatu roboczego pod szafkami wiszącymi, wszelkiego rodzaju misy, patery, półmiski oraz naczynia służące do przygotowania posiłków umieszczone w szufladach, aby dostęp do nich był łatwy i wygodny.

Strefa gotowania i pieczenia: 

W tej strefie powinny znaleźć się piekarnik, płyta grzejna, kuchenka mikrofalowa, pochłaniacz pary oraz drobne elementy gospodarstwa domowego jak garnki, patelnie i pokrywki, formy do pieczenia.

Najwygodniejsze dla użytkownika do zastosowania w tej strefie są wysokie szafy do zabudowy wymienionego sprzętu, szuflada cokołowa na blachy oraz szuflady na garnki i pokrywki. 

Dla użytkownika praworęcznego strefy powinny być zaplanowane zgodnie ze wskazówkami zegara (od strony lewej do prawej). Gdy użytkownik jest leworęczny strefy powinny być ustawione odwrotnie.

 

PIONOWE A POZIOME ROZMIESZCZENIE STREF W KUCHNI

Odpowiednie przyporządkowanie artykułów nie tylko do poszczególnych stref, ale również na odpowiednich poziomach przy uwzględnieniu częstotliwości ich użytkowania ma decydujący wpływ na komfort pracy użytkownika.

 



  • Często stosowane produkty w łatwo dostępnych szufladach bezpośrednio pod blatem lub na najniższym poziomie szafek wiszących
  • Rzadziej stosowane produkty poniżej oraz powyżej tego poziomu
  • Produkty wykorzystywane sporadycznie na najwyższym poziomie szafek górnych oraz na najniższym poziomie szafek dolnych.


     


Porozmawiaj z projektantem
22 33 11 764

Poniedziałek - sobota w godz. 10:00-21:00

Niedziela w godz. 10:00-18:00

Pytania dotyczące użytkowania
i serwisu produktów WFM KUCHNIE
68 347 56 38

Poniedziałek - piątek w godz. 8:00-16:00

Opłata za połączenie zgodna ze stawką przewidzianą przez operatora wg aktualnego cennika

Zapisz swoją wycenę

Po zapisaniu będzie ona dostępna w Moje Konto > Zapisane wyceny

Zapisano
Błąd

Nie zapisałeś wyceny!

Wylogowanie się spowoduje, że dane zostaną utracone.

Zapisz wycenę Wyloguj bez zapisywania