Wsparcie klienta

Porady - Projektowanie kuchni

Wybór AGD

Energooszczędność:

W ciągu ostatnich 15 lat zużycie energii urządzeń chłodzących o wysokiej klasie energetycznej spadło do 74%, w przypadku zmywarek do naczyń nastąpił spadek do 47%, a w przypadku piekarników do 37%. Jednocześnie zużycie wody przez zmywarki zmalało do 58%, a przez pralki do 46%.

Nowoczesny, energooszczędny sprzęt oszczędza prąd, wodę i pieniądze. 

Lodówka:

Jej wielkość zależy od liczebności rodziny, częstotliwości zakupów, rodzaju preferowanych produktów. Istotną kwestią jest również częstotliwość gotowania – czy gotuje się większe ilości na kilka dni, czy mniejsze, ale codziennie.

Bardzo istotne jest zachowanie świeżości artykułów żywnościowych. Przemysł elektryczny stworzył w tym celu specjalną technologię, zaliczaną do dzisiejszych standardów zaopatrywania się w żywność. Lodówki ze strefami temperatury zerowej są optymalnym rozwiązaniem dla artykułów żywnościowych, zapewniając odpowiednią temperaturę i wilgotność powietrza oraz pozwalając na trzykrotnie dłuższe przechowywanie przy jednoczesnym zachowaniu witamin i świeżości produktów. Oszczędza to nie tylko pieniądze, czas oraz drogę, lecz zmniejsza również „poczucie winy” spowodowane wyrzucaniem żywności, zanotowane aż u 70% badanych.* 

*Forsa – badanie Niemieckiego Ministerstwa ds. Konsumentów

Okap kuchenny: 

Powinien być szerszy od płyty grzejnej. Minimalna wysokość jego zamocowania to 70 cm. Wydajność pochłaniacza ustala się indywidualnie wg parametrów pomieszczenia. W tym wypadku stosuje się poniższą formułę: 

  • Powierzchnia kuchni x wysokość kuchni x 6 = minimalna wydajność pochłaniacza w m sześciennych / h. 
  • Powierzchnia kuchni x wysokość kuchni x 12 = maksymalna wydajność pochłaniacza w m sześciennych / h.

Przykład: 

Powierzchnia kuchni = 12 m kw.
Wysokość kuchni = 2,4 m
  • 12 m kw. x 2,4 m x 6/h = 173 m sześc./h (minimalna wydajność)
  • 12 m kw. X 2,4 m x 12/h = 346 m sześc./h (maksymalna wydajność)

Płyta grzejna i piekarnik: 

Przede wszystkim należy uwzględnić upodobania domowników w zakresie przyrządzania potraw, tzn. do czego piekarnik będzie głównie służył – do pieczenia ciast i mięs, przygotowywania potraw z rożna, czy do podgrzewania.

Rodzaj i wielkość płyty grzejnej zależy od rodzaju, wielkości i charakteru szykowanych potraw – czy są to głównie dania jednogarnkowe czy gotowanie wymaga większej ilości garnków i przestrzeni.

Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie piekarnika na wysokości wzroku. Nie tylko ułatwia to dostęp do niego, ale głównie wspomaga ochronę kręgosłupa oraz zwiększa bezpieczeństwo w kuchni.

Zmywarka: 

Zmywarka nie tylko pozwala na ekonomiczne podejście do tematu prac w kuchni, ale przede wszystkim pozwala na oszczędność czasu. Szacuje się, że posiadanie zmywarki to oszczędność czasu na poziomie minimum 40 min. dziennie, czyli 10 dni w roku.

Na wprost zmywarki powinien być min. 1 m miejsca. 

Zlewozmywak: 

Zlewozmywak to wielofunkcyjne centrum przygotowywania, gdzie nie tylko zmywamy, ale przede wszystkim wykonujemy większość prac kuchennych (oczyszczanie i obieranie warzyw, siekanie i krojenie itd.). Wszystkie te czynności wymagają dużej koncentracji i związane są z dłuższym przebywaniem w pozycji pochylonej, jeżeli blat roboczy nie jest wystarczająco wysoki. Specjaliści ds. ergonomii Uniwersytetu Technicznego w Darmstadt w aktualnym badaniu dotyczącym ergonomii pracy wskazują, że powstające w ten sposób statyczne pozycje pochylenia są szczególnie szkodliwe dla dysków.

Jako idealnie dostosowaną do ciała wysokością roboczą zlewozmywaka ergonomowie zalecają standardową wartość ok. 10 cm poniżej wysokości łokcia. Urządzając kuchnię szczególną uwagę przy planowaniu strefy zmywania trzeba zwrócić na fakt, która osoba najczęściej pracuje przy zlewozmywaku. Przy wspólnej wysokości roboczej dla wielu użytkowników toleruje się odchylenie od normy od 10 cm w górę oraz 5 cm w dół.

Wielkość zlewozmywaka zależy od częstotliwości jego używania, ale prawdą jest, iż lepiej jest zakupić większy i swobodnie z niego korzystać, niż męczyć się przy zbyt małym. 

Najczęściej spotykana szerokość zlewozmywaka to dziś 60 cm. Ociekacz, dwie komory, sterowanie spływu, zawór koszykowy, armatura z wyciąganym wężem do spłukiwania to kolejne elementy, które stają się standardem.

Porozmawiaj z projektantem
22 33 11 764

Poniedziałek - sobota w godz. 10:00-21:00

Niedziela w godz. 10:00-18:00

Pytania dotyczące użytkowania
i serwisu produktów WFM KUCHNIE
68 347 56 38

Poniedziałek - piątek w godz. 8:00-16:00

Opłata za połączenie zgodna ze stawką przewidzianą przez operatora wg aktualnego cennika

Zapisz swoją wycenę

Po zapisaniu będzie ona dostępna w Moje Konto > Zapisane wyceny

Zapisano
Błąd

Nie zapisałeś wyceny!

Wylogowanie się spowoduje, że dane zostaną utracone.

Zapisz wycenę Wyloguj bez zapisywania