Wsparcie klienta

Porady - Projektowanie kuchni

Ergonomia i funkcjonalność

ERGONOMIA PRACY

Coraz większa liczba społeczeństwa cierpi na schorzenia kręgosłupa spowodowane złymi nawykami, nieergonomicznym przystosowaniem miejsca pracy, czy też wykonywaniem czynności w nieodpowiedniej pozycji, które skutkuje niekorzystnym obciążeniem mięśni czy dysków. Biorąc pod uwagę powyższe informacje, istotnymi kwestiami do ustalenia są:

  • Wzrost użytkownika kuchni – w celu optymalnego dopasowania wysokości powierzchni roboczych
  • Sposób pracy użytkownika – czy jest prawo- czy leworęczny, aby dopasować odpowiednie ustawienie stref w kuchni
  • Powierzchnie z regulacją wysokości – aby poza główną powierzchnią roboczą zaplanować również inne, odpowiednie dla pozycji siedzącej

 

ERGONOMIA I FUNKCJONALNOŚĆ 

Jak uzyskać więcej przestrzeni użytkowej?

  • Za pomocą wyższych i głębszych szafek
  • Dzięki zastosowaniu jednej szerszej szafki zamiast dwóch wąskich
  • Za pomocą szuflad wewnętrznych
  • Dzięki podwyższonym ścianom bocznym szuflad
  • Za pomocą wkładów, wyposażenia szuflad

3 podstawowe zasady pracy w kuchni z punktu widzenia ergonomii na podstawie badań przeprowadzonych przez Niemiecki Instytut Badań nad Ergonomią Pracy Uniwersytetu Technicznego w Darmstadt:

  1. Podczas planowania kuchni należy zwrócić uwagę, jak często się w niej pracuje. Ustalając wysokość roboczą blatu należy kierować się wymaganiami osoby, która najczęściej użytkuje pomieszczenie.
  2. Aby zapobiec schorzeniom czy uszkodzeniom kręgosłupa, coraz częściej spotykanym u osób młodych, należy unikać częstej i długotrwałej pozycji schylonej.
  3. Aby odciążyć kręgosłup poprzez zmianę pozycji należy, poza powierzchniami roboczymi, przy których można stać, zaplanować w kuchni również powierzchnie z regulacją wysokości lub niższe powierzchnie robocze, odpowiednie dla pozycji siedzącej.

 

ERGONOMICZNE WYSOKOŚCI ROBOCZE

Punktem wyjścia do badań nad wysokością roboczą w roku 1991 był wzrost człowieka. Od pierwszych pomiarów, podczas ostatnich lat, uległ on jednak znacznym zmianom. Co ciekawe, zmiana wzrostu nie rozłożyła się proporcjonalnie na całym ciele.

Wzrost ciała nie zmienił się proporcjonalnie do wysokości łokcia, który jest niejako punktem odniesienia przy ustalaniu wysokości roboczej.

Właściwa wysokość robocza została ustalona na podstawie badań, do których wykorzystano nowoczesny, cyfrowy model człowieka w technice 3D, który posiada dostęp do najbardziej aktualnych baz danych oraz umożliwia wykonanie szacunkowych pomiarów aż do roku 2034.

Na podstawie przeprowadzonych badań ustalono:

  • Wysokość robocza (wysokość blatu) od 10 do 15 cm poniżej wysokości łokcia jest wysokością optymalną,
  • Nachylenie ciała >20º do przedniej, preferowanej przy pracy części blatu o głębokości 30 cm jest akceptowalną wartością graniczną,
  • Kąt nachylenia ramienia >75º (tj. obniżenie ramion o 15º od poziomego położenia wyciągniętych do przodu ramion) oznaczono jako na granicy akceptacji.

Ponadto:

  • Zalecana wysokość blatów w kuchni:
    • 89-91 cm do pracy na stojąco
    • 70 -75 cm do spożywania posiłków
    • 110 -115 w przypadku barku
  • Należy zwrócić uwagę, że różne czynności wymagają różnej wysokości blatu roboczego. Pod względem ergonomii pracy najlepiej jest, gdy płyta do gotowania jest niżej od blatu roboczego.

Dla każdego człowieka istnieje indywidualna wysokość robocza, która umożliwia prawidłową pracę w kuchni. Wspomniana wysokość robocza znajdująca się w odległości 10-15 cm poniżej łokcia jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Mając na uwadze fakt, iż często z przestrzeni kuchennej korzysta więcej niż jedna osoba, Instytut rozszerzył powyższą wartość idealną o tolerancję do 10 cm w górę oraz 5 cm w dół. Taka wysokość jest zalecana w przypadku, kiedy należy dostosować wysokości robocze dla kilku osób.

Zlewozmywak oraz płyta kuchenna:

Z punktu widzenia ergonomii obniżenie ma sens w przypadku płyty kuchennej, ponieważ to brzeg garnka jest właściwą wysokością roboczą. Odwrotnie jest w przypadku zlewozmywaka – tutaj pracujemy na poziomie dna zlewu, tj. zlew może zostać wyżej osadzony. Instytut IAD zaleca obniżenie obszaru gotowania o 25 cm poniżej wysokości łokcia, natomiast zlewozmywaka o 10 cm.

POWIERZCHNIA ROBOCZA

Powierzchnia robocza w strefie przygotowywania zajmuje główne miejsce. Obszar ten powinien być nie tylko odpowiednio duży, ale także prawidłowo oświetlony.

Główna powierzchnia robocza między zlewozmywakiem a płytą kuchenną powinna mieć co najmniej 90 cm szerokości oraz 60 cm głębokości tak, aby wszystkie konieczne prace kuchenne wykonywane były sprawnie i wygodnie. Większa głębokość powierzchni roboczej zapewnia odpowiednio więcej przestrzeni.

Badania nad szerokością i głębokością powierzchni roboczej zostały przeprowadzone na osobach testujących. Celem testu było ustalenie możliwie jak najszerszego spektrum typowych prac kuchennych wymagających mniej lub więcej przestrzeni, składających się ze skoordynowanych działań, kontroli optycznej, dynamicznych ruchów ramion oraz prac z wykorzystaniem siły.

I tak: praca na powierzchni o szerokości 90 cm oceniona została jako bardzo wygodna, natomiast praca na powierzchni o szerokości 50 cm wymagała nieustającej zmiany aranżacji narzędzi lub składników lub przeniesienia większości wykorzystywanych rzeczy w inne miejsce.

ORGANIZACJA PRZEBIEGU PRACY

Przemyślane, dostosowane do przeznaczenia oraz układu kuchni ustawienie urządzeń oraz mebli przyczynia się w znacznym stopniu do upłynnienia przebiegu pracy w kuchni, zapewniając tym samym wysoki standard funkcjonalności. Ważne jest przede wszystkim rozsądne połączenie etapów pracy ze strefą przechowania oraz zorganizowanie ustawienia żywności, urządzeń oraz sprzętów AGD w taki sposób, aby oszczędzić drogę i czas. Należy przy tym wziąć pod uwagę także nawyki użytkowników kuchni w zakresie gotowania, jedzenia czy zakupów.

Każda pozycja w czasie pracy powinna zapewniać widok na centrum pracy a nieprawidłowe położenie ręki nie powinno go zasłaniać – co ważne jest np. przy zamontowaniu krajalnicy, zlewozmywaka itd. Również źródło światła powinno być dostosowane do ręczności użytkownika – u praworęcznych światło z góry na lewo, u leworęcznych odwrotnie.

Oświetlenie

Oświetlenie w kuchni nie tylko wpływa na warunki pracy, ale również buduje odpowiednią atmosferę, podkreślając styl kuchni i uwypuklając jej elementy. Punkty świetlne powinny być zaplanowane jako oświetlenie centralne, np. nad stołem lub pośrodku pomieszczenia, oraz jako światło pomocnicze – nad blatem roboczym i w okolicy miejsc, w których często wykonywane są kuchenne czynności – przy zlewie, nad blatem roboczym i płytą grzejną.

Oświetlenie powinno być również wysoko wydajne. Wymagania te spełnia technika LED, nie tylko wydajna energetycznie, ale również ekonomiczna. 

     

Porozmawiaj z projektantem
22 33 11 764

Poniedziałek - sobota w godz. 10:00-21:00

Niedziela w godz. 10:00-18:00

Pytania dotyczące użytkowania
i serwisu produktów WFM KUCHNIE
68 347 56 38

Poniedziałek - piątek w godz. 8:00-16:00

Opłata za połączenie zgodna ze stawką przewidzianą przez operatora wg aktualnego cennika

Zapisz swoją wycenę

Po zapisaniu będzie ona dostępna w Moje Konto > Zapisane wyceny

Zapisano
Błąd

Nie zapisałeś wyceny!

Wylogowanie się spowoduje, że dane zostaną utracone.

Zapisz wycenę Wyloguj bez zapisywania